FAQ

  • Prawie wszyscy, którzy z nami pływają, nie mieli wcześniej okazji korzystać z jachtów. Nasze rejsy po ciepłych morzach są jednak zaprojektowane z myślą o każdym, a doświadczony sternik zapewnia bezpieczeństwo podczas całego rejsu. Życie na pokładzie jachtu to niezapomniane doświadczenie, które z pewnością zachwyci każdego.

  • Nie zapewniamy transportu ale jeśli na przykład szukasz pasażerów do Twojego samochodu, napisz do nas, a my skontaktujemy Cię z osobami, które szukają wolnych miejsc w aucie. Drugą opcją jest transport lotniczy. Bardzo łatwo dostać się na lotnisko w Splicie z Polski, a stamtąd możemy zorganizować transport.

  • Konieczne będą: paszport/dowód osobisty, oraz gotówka euro. Ponadto zalecamy zabranie ze sobą kremu z filtrem, okularów przeciwsłonecznych, nakrycia głowy, miękkiego obuwia, strój kąpielowy, sprzętu do nurkowania, ręcznika, a także czegoś na imprezę. Przed wyjazdem dokładnie poinformujemy Cię o tym, co warto zabrać ze sobą na rejs.

  • Trasy rejsu są dostosowane do preferencji załogi, dziennie pokonujemy odległości nieprzekraczające 15-30 mil morskich, co w większości przypadków zajmuje od 3 do 6 godzin. Żeglujemy po akwenach, gdzie zawsze widać ląd, nie są to oceany. Przed wyjazdem dokładnie omówimy wszystkie szczegóły, tak aby każdy mógł skorzystać z atrakcji, które najbardziej go interesują.

  • Oczywiście, nie jesteśmy w stanie przewidzieć dokładnie pogody na dany dzień, ale w okresie letnim, czyli w lipcu i sierpniu, średnie temperatury wynoszą zwykle od 25 do 30 stopni Celsjusza, a w maju i we wrześniu około 20-25 stopni. W rejonie Morza Adriatyckiego praktycznie nie pada w okresie letnim, a temperatura wody wynosi zazwyczaj w granicach 23-24 stopni Celsjusza.

  • Usługi w cenie rejsu obejmują miejsce na jachcie, końcowe sprzątanie, pościel, ręczniki, usługi doświadczonego skippera, ponton, ubezpieczenie NWW i KL, ubezpieczenie jachtu i koszulkę wyjazdową. Nie zawierają one jednak dojazdu, wyżywienia, paliwa, opłat za mariny, opłaty klimatycznej oraz dodatkowych atrakcji takich jak biesiada w Vela Luce, Blue Cave czy skutery na Vis. Te opłaty będą pobierane z kasy jachotwej poza dodatkowymi atrakcjami.

  • Choroba morska to dolegliwość, która może dotknąć każdego, jednak w Chorwacji zazwyczaj nie jest ona bardzo odczuwalna. W razie wystąpienia objawów choroby morskiej warto zaopatrzyć się w odpowiednie leki jeszcze przed wyjazdem, które można nabyć w aptece. Jednakże najlepszym sposobem na radzenie sobie z tym jest aktywny udział w życiu załogi, mimo dokuczających nam objawów.

  • Jacht, na których będziemy żeglować, są bardzo wygodne i przestronne. Każdy z nich wyposażony jest cztery w tolaety z prysznicem oraz 4 dwuosobowe kajuty. W pełni wyposażone kambuzy (kuchnie) znajdują się na pokładzie i zawierają wszystkie potrzebne garnki i sztućce, aby móc gotować smaczne posiłki dla załogi. Na jachtach znajdują się również lodówki, piekarniki, gniazdka z prądem stałym 12V oraz głośniki.

  • Nasz plan rejsu zakłada wypłynięcie z marin około godziny 10-11 rano. W ciągu dnia zatrzymujemy się w malowniczych zatoczkach na kąpiel, odpoczynek i relaks, a także czasem na małe imprezy. Około godziny 17-18 docieramy do miejsca, w którym spędzimy noc. W tym czasie załoga może ogarnąć sobie obiadokolację, skorzystać z toalety oraz przygotować się na wieczorną zabawę i zwiedzanie miasta lub okolicy. Dzięki temu harmonogramowi każdy z uczestników będzie mógł w pełni cieszyć się rejsowym wypoczynkiem i jednocześnie poznać uroki miejsc, które odwiedzamy.

  • Zazwyczaj tworzymy trzy wachty, składające się z 2-3 osób, które na zmianę zajmują się przygotowaniem posiłków dla całej załogi jako wachta kambuzowa. Zależy nam na integracji, dlatego staramy się jeść posiłki razem. Nasz system trójposiłkowy obejmuje śniadania (o godzinie 9:00), lunch (ok. 13:00, zazwyczaj podczas postoju w uroczej zatoczce) i obiadokolacje (około godziny 18:00, w miejscu docelowym danego dnia, zazwyczaj w marinie). Obiadokolacje można przygotować samodzielnie na jachcie lub spróbować lokalnych specjałów w portach, które odwiedzamy. To świetna okazja do degustacji kuchni regionalnej!

  • Na naszych rejsach skupiamy się na zapewnieniu dobrej zabawy i możliwości poznania miejscowej kultury. To doskonała okazja, aby zobaczyć, jak wygląda morskie żeglowanie i czy ta forma spędzania czasu odpowiada Twoim oczekiwaniom. Oczywiście, na pewno zdobędziesz cenną wiedzę o żeglowaniu. Zachęcamy również do zadawania pytań kapitanowi i angażowania się w manewry na żaglach oraz podczas cumowania w portach. Jeśli wykażesz chęć nauki, Twój kapitan na pewno chętnie Ci w tym pomoże.

  • Możliwe jest ładowanie urządzeń elektrycznych, takich jak aparaty, telefony komórkowe i laptopy, korzystając z gniazdek samochodowych o napięciu 12V, które znajdują się na jachcie podczas żeglugi. W czasie postoju w marinie będziemy mieli dostęp do prądu zmiennego o napięciu 220V.

  • Za jedzenie, paliwo i opłaty za cumowanie w marinach pobierana jest składka burtowa w wysokości około 25-30 euro na osobę za dzień. Skipperzy są zwolnieni z tej opłaty. Na życzenie załogi organizujemy różnego rodzaju atrakcje, takie jak wspólna biesiada w konobie na wyspie Korcula, gdzie można spróbować lokalnego jedzenia i alkoholu za 35 euro (os), całodniową wycieczkę skuterami po wyspie Vis za 15 euro oraz wizytę w Blue Cave za 20 euro.

  • Zalecamy przyjazd około godziny 18. Przygotowanie jachtu do rejsu, czyli zrobienie zakupów, to nasz pierwszy obowiązek po przybyciu na miejsce. Możemy zrobić to przed lub po wejściu na pokład w sobotę. Później możemy wspólnie spędzić wieczór na jachcie. 😉 Jeśli chcesz poznać miasto, w którym zaczyna się rejs, polecamy przyjechać rano lub około południa. Wypływamy następnego dnia (niedziela) rano.

kontakt

Social media

Dane kontaktowe

+48519305552

info@thebuoys.pl